|
|
|
|||||||
| Haberler En taze haberler, yeni ürünler, gizli yapılan testler, basına sızanlar ve dahası. |
![]() |
|
|
LinkBack (1) | Başlık Araçları |
|
|
||||
|
||||
NVIDIA'nın son nesil GPU'ları GTX260 ve GTX280 performans anlamında en iddialı modeller. GT200 yongasında tam tamına 1.4 milyar transistör var. 65 nm tabanlı üretilen yonga hayli büyük ve 576 mm2 alan kaplıyor. Bu nedenle üretim maliyeti yüksek. Alınan bilgilere göre verim çok düşükmüş. Çünkü 1.4 milyar transistörde hata yaşanma olasılığı yüksek ve hata olunca GPU kullanılamıyor. NVIDIA'nın %40 verim elde ettiği söyleniyor. Bu nedenle tek başına GPU maliyeti 110$ ediyor. Bunun testi vb de var. Kartın çok katmanlı yapısı ve özel soğutucusu da eklenince fiyat fırlıyor. İşte bu nedenle kart 800$'a kadar piyasaya sunulmuş olsa da satan firmalar çok az kazanıyorlar. İşte bu durum firmaların ve NVIDIA'nın canını sıkıyor.Zaten GPU az üretildiğinden firmalar istese de yeterli adette temin edemiyorlar ve bazen GTX260 ve 280 modellerini tamamen örnek olarak az adette satıyorlar. NVIDIA şu anda çok yoğun biçimde 55 nm tabanlı GT200b versiyonunu üretmeye çalışıyor. 55 nm sonrasında alan 470 mm2'ye düşecek ve maliyet biraz azalacak. Verim de %50 seviyesine ilerlerse biraz daha avantaj elde edilecek ama GTX260 ve 280 fiyatları fazla düşmeyecek gibi görünüyor. NVIDIA'nın yeni Unilateral Minimum Advertised Price Policy (UMAP) sözleşmesi iş ortaklarının fiyat aralığını sınırlıyor. Böylece rekabet azalmış oluyor. AMD'nin HD4000 serisinin başarılı olduğu ve fiyatlar hayli mantıklı kaldığı şu günlerde sadık NVIDIA iş ortakları bir anda AMD tarafına geçebilir.
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Nvidia High End serisi kartlarda lider ama bu fiyat politikasıyla hakikaten el yakıyor orta seviyede ise biraz telaşlı nedeni ise atinin 4850 gerçi oda 55nm üretimi 9800GTX+ ile durumu kurtarmaya çalışıyor ama bakacaz ilerleyen günler ne gösterir.
Ne Ati ciyim ne nvidia cı ne intel ci nede Amd ci |
|
|
||||
|
||||
|
55 yerine 45nm ye geçmek Nvidia'ı galiba verim açısından ancak kurtarır. Ancak onlar daha pahalıymış galiba. Aslında Intel kullanıyor da pahalı olmuyor. Neden ekran kartları kullanınca pahalı olsun. Ayrıca bu nanometre küçültmek maliyetli bir iş mi? Nanometre küçülünce maliyet azalıyor deniyor ama nanometreler de çokaz az küçültülüyor. Mesela 65 den direk 32 nm ye geçmenin ne gibi ekstra maliyeti olabilir. Hayır hem aletler küçülünce maliyet azalıyor deniyor hem de çok ufaltınca artıyor burasını çözemiyorum. Sonuçta icat etmiyorsun nanometre küçültmek için. Ona uygun işlemler bellidir yaparsın biter herhalde? Ama pazarlama politikası olduğundandır büyük ihtimal.
|
|
|
||||
|
||||
|
Üretimde kullanılan milyar dolarlık makineleri yenilemek gerekiyor. Tasarımlar yeni baştan elden geçiyor. Külfetli bir iş ha dediğinde olamıyor.
|
|
|
||||
|
||||
|
Ancak Intel 45nm ye geçti. Ama ekran kartları hala 55 ve 65 de geziniyor. Ayrıca ATI 65'den 55'e geçti. Acaba neden 45 e direk geçiş yapmadı. Bir de Intel'in kendi üretim fabrikası mı var yoksa TMSC'den mi alıyor tepsilerini
![]() O kadar pahalı bir sektöre bizim de girmemiz gerekiyor aslında. Devlet destek çıkabilir. Sonuçta ATATÜRK'ün devletçilik ilkesi boşuna yok. Büyük paralar dönüyor. Ama teknoloji alanında çok zayıf olduğumuzu düşünüyorum. |
|
|
||||
|
||||
|
Intel işini kendi hallediyor, fabrikaları var. AMD'nin de kendi fabrikaları var. Lakin bir alt üretim tekniğine geçmek o kadar kolay değil. Çünkü olay sadece az daha küçük transistör üretmekle bitmiyor.
CPU ya da GPU içindeki milyar civarı transistörün çalışma prensibinde akım girişi, akım çıkışı ve anahtarlama yolu var. Anahtarlama olunca girişten çıkışa bağlantı kuruluyor. Biz nasıl odaya girince ışığı yakmak için kapı yanındaki butona dokunuyoruz, transistörlerde de kapılar var ve akım geçişi başlıyor ve gerektiğinde duruyor. Nm seviyesindeki inanılmaz küçük boyutlu transistörlerde kapıların sağlıklı işlemesi için uygun şartlar sağlanmalı. Boyut çok küçük olduğunda transistör içindeki kapılar o derece yakınlaşıyor ki çalışma sırasında takıntılar belirebiliyor. İletim sağlanması gerekirken sağlanmazsa ya da aksi olursa bu CPU ya da GPU hata verir. 65 nm için uygun düzen bulunup kurulmuş. Transistör yapısı ve üretim malzemesi seçilmiş. 45 nm olunca bir kez daha uygun malzeme ve biçim tespit ediliyor. Çok sayıda model deneniyor ve sağlıklı çalışma bulunana kadar Ar&Ge yapılıyor. Intel 45 nm işlemci üretimi için hafniyum hi-k kapıları geliştirdi. Yani demek istediğimiz bu küçültme işlemi bir alt sınırdan sonra yeni teknoloji ve metod bulmayı gerektiriyor. Sadece üretim yapan fabrika aletlerini üst modele terfi etmek yetmiyor Şimdi tahminen Intel 32 nm için bir sürü deneme yapıyor ve hangisi sorunsuz çalışacak diye kafa yoruyor, zaman ve para harcıyor.
|
|
|
||||
|
||||
|
Alıntı:
İntel'de daha düne kadar çipset üretiminde 90 nm üretim yapıyordu.Daha yeni sanırım 4 serisi yonga setleriyle beraber 65 nm üretime geçti |
|
|
||||
|
||||
|
Evet doğru diyorsun Intel işlemcileri 45 nm üretiyor ama yongasetlerini 90 nm götürüyordu. Şimdi bu X38 filan çok ısınıyor diye artık çağ atlamak gerekti de 4 serisinde 65 nm yapmaya başladı.
Intel 4-Serisini P45, P43, G45 ve G43 İle Güçlendirdi Diğer yandan AMD ise tersine gidiyor. İşlemcileri 65 nm üretirken yongasetleri ve GPU'ları 55 nm'ye geçti. AMD 780G ve 790GX yongasetleri 55 nm ile üretiliyor.
|
|
|
||||
|
||||
|
Ayrıntılı açıklamalarınız için çok teşekkürler. Bu konuda cidden akıl almaz şeyler var. Bu konuda artık daha sağlıklı düşünebiliyorum. Çok şey öğrettiniz. Artık niye çabucak olmuyor bu işler demiyeceğim
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Öğrenmenin sonu yok. Yenilikler geldikçe beynimizdeki bilgileri tazeleyeceğiz. İşin kötüsü hep yabancılar bulur biz de onlardan satın alırız.
|
![]() |
| Etiketler |
| gerildi, gt200, maliyetleri, nedeniyle, nvidiada, sinirler |
| Başlık Araçları | |
|
|
LinkBacks (?)
LinkBack almış başlık: http://www.pckoloji.com/haberler/2508-gt200-maliyetleri-nedeniyle-nvidiada-sinirler-gerildi.html
|
||||
| Gönderen | Hedef | Tür | Tarih | |
| Nvidia gtx200 serisinde %40 verimle mi üretim yapıyor?!! | Bu başlık | Refback | 17.08.08 15:57 | |
Benzer Başlıklar
|
||||
| Başlık | Başlığı açan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
| Rambus, 17 Patent Nedeniyle NVIDIA'dan Davacı | Görkem Yıldırım | Haberler | 0 | 12.07.08 14:00 |
| CoolIT Systems, NVIDIA GT200 İçin Set Geliştirdi | Görkem Yıldırım | Haberler | 2 | 19.06.08 20:18 |
| GT200 Fotoğraflarına Göre Yonga Alanı Rekor Kıracak | Görkem Yıldırım | Haberler | 0 | 26.05.08 00:09 |
| NVIDIA'da CUDA ile GT200 Gelişmeleri ve Tegra Yeniliği | Görkem Yıldırım | Haberler | 3 | 15.04.08 23:27 |
| Düşen Fiyatlar Nedeniyle TwinMOS Üretimi Durduruyor | Görkem Yıldırım | Haberler | 1 | 11.04.08 23:45 |