Yorum eklemek, hediye kazanmak, forumda başlık açmak ve oyun oynamak için üyelik gereklidir. Üye olmak için hemen buraya tıklayın.
Geri dön   PCkoloji.com > Donanımlar > Sistem Önerileriniz
Sistem Önerileriniz Alacağınız bilgisayar iyi mi? Almışken hangi parçaları almalı? Sorun!

Yanıt

LinkBack Başlık Araçları
Eski 15.06.08, 15:40
mcfikret Kullanıcısının Avatar'ı
Yeni Üye

mcfikret'ın Donanımı

Varsayılan 3500 YTL'ye Sistem Önerisi

Herkese slmlar. Bir süredir yeni bir pc almayı planlamaktayım. malum eskisi benimle birlikte antika oldu. Uzunca bişiler yazıp hem içimi dökmek hemde bilgi edinmek için bi başlık açıyorum. ewt farkındayım aynı başlıklardan heryerde var, umarım okuyup yanıtlamaya çalışırsınız. Sabrınız için şimdiden teşekkürler. Forumları araştırıyorum, inceliyorum, açıklarımı kapatmaya çalışıorum çünkü uzun zamandır piyasadan uzak kaldım. Bi kaç konfigurasyon uyduruyorum yinede aklıma bişiler takılıor. sormadan edemiycem. Galiba yine piyasanın karışık olduğu bir dönemdeyiz ve henüz yerli yerine oturmamış bişiler var galiba. misal yeni bir anakart çıkıor ama ddr3 ram i desteklemior yada ekran kartları 3-4 ay önce çıkmış olsa bile yeni bişilerin testleri yapılıor. neyse uzun lafın kısası galiba alışveriş için yanlış zaman ama yapacak bişiler yok. 3500 ytl kdv dahil bi limitim var. Aşağıdaki sistemi toplamayı / toplattırmayı düşünüorum. toplattırmadan kastım, ewt uzun süre uzak kaldığımdan dolayı korku var içim de al sakla modu. şimdi varmı bi deişiklik bilemiorum da eskiden termal macunu sür kartla çek iyi temas etsin fazlası zarar. aman dikkat statik elektrik dokunma ona, iyi soğumuyor fanı sök yerleştir. ters taktın anakart ötüyor gibi komik muhabbetler vardı. ama o zamanlar uğraşıyordum çok problem etmiordum. şimdi fiyatlar uçuk olunca ister istemez yapıldıysa adam gibi olsun bi problem çıkarsa paralar çöpe gitmesin derdindeyim. Overclock olayına bile şu sıcak yaz günlerinde girmek bile gelmior içimden. ki yaptığınız incelemelerde 70 ve 100 derece sıcaklıklardan söz edilior. klimasız hayat vay halime

Cpu olarak 4 çekirdek intel q9450 düşünmekteyim. eskiden amd kullanırdım. sanırım bu 4 çekirdek işinde intel tavsiye edilior.
Anakartı ram ile birlikte sormalı ddr 2 artık eski teknoloji ise, ddr 3 destekli yada ddr3 olan bir anakart almak daha mantıklı değilmidir? chipset olarak da nforce kullanıordum ve memnundum şimdi 7inci seri nforce çıkmış ama yaptığım incelemelerde pekde bi fark yok gibi. eskiden 130 dolar anakartlar en yüksek seviyelerdeydi. şimdi bunun iki buçuk katı olmuş hayretler içindeyim. p35 p45 x38 x48 nforce 780 790 hmm eskiden intel işlemcilerinde sx - dx gibi versionlar vardı bunlarda ona benzemiş. asus striker2 yada rampage düşünmekteyim. alternatiflere açığım ve hala ddr2 3 konusunda kararsızım
Ram. Bi ara vista 3 gb ram ile daha iyi çalışıor diye bi haber vardı. service pack 1 i de çıktığına göre bu ilginçlik hala devam etmektemidir? 4gb? ddr3/2? hangi marka? CL? 1600/800? değermi değmez mi? önerileriniz neler?
Hdd olarak samsung yada western digi düşünmekteym. ama nereye baksam gözüme seagete sokuorlar. seagate şöyle seagate böyle.93 - 03 10 senelik kişisel deneyimlerim sebebiyle seagate almak istemiorum. hep bir şansa daha verdim ve her şansın sonu benim tornavidam ve çöp tenekesi oldu. en son şansı 2003 senesinde 3 aylık yoğun test süresinde aldı ve başarız oldu. Ki o zmanlarda yine seagate böyle iyi, en çok satan ürün deniyordu. Yıl 2008, gerçekten bu kadar iyiyse bi elektrik kesintisi ile bad sector yığınına dönüşmeyecekse, 1 sene sonra yarı yolda bırakmayacaksa. bi şans daha verebilirim. Neyse fazla uzadı. 320x2 düşünmekteyim.
Ekran kartı herzaman için bi problem olmuştur. hiç bir zaman en iyisine ulaşamadık. bakınız adamlar 9800gx2 diye 9 uncu nesil ekran kartı çıkarttık diyorlar ki çıkalıda bi kaç ay oldu, crysis de yine krize girioruz deniyor her yerde. Çamur gibi oyun oynamamak için yinede başka tercihim yok gibi geldi. bütçede önemli bir yeri ekran kartı tutacak. Bazı yerlerde 9600gt den iki tane alıp sli yapın 9800gx2 ye bu kadar para vermeyin deniyor. 9800gx2 ini fanı kasa içinde sıcaklık sorunlarına yol açıyor deniyor. Yada gtx 280 çıkıcak deniyor. ama ne nvidia sitesinde nede kart üreticilerinin sitelerinde herhangi bir tarih e ulaşamadım. başka yerlerde ise 8800 lerden alın nasılsa çok bi fark yok denmiş. O kadar kararsızım ki ati kartlara bakmaya bile başladım keza driver facilarından sonra atiden oldukça soğumuş biri olarak kendimi bile şaşırttı bu durum. acil yardım
LCD 22 inch samsung 2232gw gördüğüm kadarıyla en yeni monitör şu anda piyasada. geçen samsung T220 nin incelemesini gördükten sonra acaba türkiyeye ne zman gelir diye düşünmeye başladım. lcdler arasında çok bi ayrım yapabilmiş deiğilim. kullanıp memnun kaldığınız marka model varsa lütfen tavsiye.
Kasa olarak kırmızı renkte bi kasa yok galiba. fatality nin kırmızı fanlı bi modeli vardı zalman marka. ama uçuk fiyatlı. yada yine uçuk fiyatlı cooler masterın nvidia edition ı güsel gözüküor. gönül ister tabi almak bunlardan ama kasaya bu kadar para vermenin bi anlamı yok. hafif + havalandırması iyi + kolay sökülüp takılabilen + her tarafı ayrılan rahat erişim sağlayan + parçaların sökülüp takılması kolay anında müdahale yapılabilecek her kasa tavsiyesine açığım. nzxt tempest incelemeniz dolayısı ile ilk aklıma gelen kasa o oldu.
Power supply: SLi ve overclock ihtiyaclarını ve bu canavar ekran kartlarını ihya edebilecek bir psu aramaktayım marka ve model sessizlikten sonra geliyor tabi. 750w lık bi ocz işimi görür mü?
Özetle bir oyun bilgisayarı düşünmekteyim ve ayarlardan kısmadan iyi bi performans ile keyif almak ve en azından iki sene kafamı rahatsız etmiyecek bir konfigürasyon istiyorum. Sevgiler

Alıntıyla Yanıtla
Eski 15.06.08, 16:13
Emmett Brown Kullanıcısının Avatar'ı
Yönetici

Emmett Brown'ın Donanımı

Yer: İstanbul

Merhaba. Oldukça kapsamlı yazmışsın. Öncelikle şunu belirteyim ki donanım mantığında değişen pek bir şey yok. Sadece gelişen var. Temal macunlar, fanlar herşey yine yerli yerinde duruyor. Sistemini kendin de monte edebilirsin, daha önceden yapmışsın pek zor gelmeyecektir. Onun kararını kendin ver. Oradaki personel mi daha iyidir sen mi? Adam macunu senin gibi özenli sürecek mi? Bunları düşün. Bence kendin topla. Overclock'a bulaşmaya bence de gerek yok.

İşlemci konusunda güzel bir tercih yapmışsın. Daha yükselirsen fiyatlar çok artıyor. Bu işlemci zehir gibi 12 MB önbelleği var. Bence en iyisi. E8 serisine düşersen önbellek miktarı da azalıyor. 6 MB'a düşüyor. Bence değiştirme. AMD de dört çekirdekli Phenom yaptı ama senin tercih edeceğin işlemci her şekilde daha üstün olacak buna emin ol. Anakart olarak Intel X48 ya da NVIDIA nForce 790i yonga setli anakartları tercih etmeye çalış. Asus, MSI ve Gigabyte oldukça iyidir. Ancak ben Asus ve MSI'ı daha çok seviyorum. MSI'da üstelik harici PCI Express bağlantılı X-Fi ses kartı da geliyor. Belki hoşuna gider. Ayrıca MSI'ın da Asus'un da sıvı soğutmaya uyumlu modelleri olabiliyor. Artık keyfine kalmış.

Windows Vista'ların 32 bit sürümlerinde 4 GB bellek kullanılamaz. Sistem tarafından 3.25 GB olarak kısıtlanır. Bu tamamen işletim sisteminin teknik yetersizliğinden ötürüdür. 64 bit'te artık her program tıkır tıkır çalışıyor. Çin malı çakma webcam ve kart okuyucun yoksa sürücü sorunu da yaşamazsın. Ben aylardır 64 bit kullanıyorum. Çok da memnunum. 4 GB bellek iyi fikir. Hem ilerde 8 GB falan yapsan bile 64 bit'te sorun çıkmaz. 32 bit'te ise istersen 16 GB tak yine 3.25 GB olarak çalışacak. O 3 GB olayı buradan geliyor. Boşu boşuna 4 GB alın demiyorlar para boşa gitmesin diye. Belleklerde OC yapmayacaksan ki yapmayacam diyorsun MHz konusuna pek takılma. İşlemcinle senkron çalışabilmeleri açısından 1600 MHz'lik bir 2 x 2 kit alman yeterli olacaktır. Kingston HyperX ve OCZ önerebilirim. Corsair de önerebilirim Dominator serisi ama biraz pahalılar. OC yapacağım diyorsan Corsair sanırım en iyisi olacak.

Sabit disk konusunda sana katılmıyorum. Aslınca bu sisteme 10 bin rpm'lik Western Digital Raptor'lardan bir RAID 0 yakışırdı ancak Seagate'ler şu an çok iyi performanstalar. Ben kendi makinemde 2 tane 250 GB'lık Seagate dikey kayıtlı diski RAID yaptım süper çalışıyorlar. Bu diskler tek plaka içerdiklerinden daha ince yapıya sahipler. Okuma yazma açısından da Raptor ile arada neredeyse hiçbir fark yok. 90 MB okuma değeri görebiliyorlar. Bu mühtiş. 2 ya da 4 diskle RAID 0 yap derim. Ayrıca depolama için de harici bir sabit disk al. Ekran kartına verecek cevabım kısa. Biraz bekle NVIDIA ve ATI yeni modelleri dökecekler. Ekran kartı almak için kötü zaman şimdi. LCD konusunda 24 inç Full HD bir monitör fena olmaz. Philips ve BenQ'ya bir göz gezdir derim. Bahsettiğin kasalar gerçekten başarılı. Özellikle NVIDIA kasayı al derim ben. Hatta ekran kartını ve anakartı da NVIDIA al ki tam takım olsun. Güç kaynağı olarak da artık 1000W ürünler pek pahalı değil. Onlara da bir göz atabilirsin. Modellere karar verme konsunda yardımcı olabiliriz.

Alıntıyla Yanıtla
Eski 15.06.08, 16:18
Görkem Yıldırım Kullanıcısının Avatar'ı
Yönetici

Görkem Yıldırım'ın Donanımı

Yer: Varşova

• CPU olarak haklısın Intel ve 4 çekirdekli alırsan performansta rakip tanımazsın.
  • Anakartı seçerken SLI veya CrossFire yapacakmısın onu düşün. NVIDIA nForce 6 ve 7 arasında çok fark yok haklısın ama illa DDR3 olsun diyorsan NVIDIA tarafından seçenek nForce 790i olacak. CrossFire deneyeceksen o zaman en iyiler X38 ya da X48 olacak.
  • DDR2 hala iyi gidiyor fiyatı da iyi, DDR3 ise çok pahalı ve performans getirisi henüz pek yok.
  • Sistemde 2 GB DDR2-800 kullanıyordum Vista ile şimdi 4 GB DDR2-800 yaptım ve mecburen Vista 64-bite geçtim. Malum 2 GB üstünü 32-bit işletim sistemi görmüyor. Performans 2 GB ile de hayli iyiydi. Şimdi 4 GB olunca genelde belleğin %45 i kullanımda. 2 GB olsa Vista demek bununla ancak yetinirdi. Nasılsa ucuz diye DDR2 ile başlayıp sonradan DDR3 e geçeceksen bence 2 GB'ı geçme. DDR2-DDR3 destekli kombo anakart alman gerekir eğer böyle bir terfi kafanda varsa. DDR3 lerde performans üstünlüğü olmamasının nedeni gecikme süresi DDR2 ye göre çok daha yüksek. DDR3-1800 CL7 alacağına DDR2-800 CL4 al misal.
  • Disk olarak Seagate, WD, Samsung en çok tutanlar. Bazen bazı modelde arıza oranı artıyor ama bu değişen bir durum ve biraz da şans işi. Son zamanlarda performans liderleri WD ve Samsung'un 320 GB'lık plaka içeren modelleri. Samsung F1 serisi çok çok iyi, sessiz ve serin. WD de sitede incelediğimiz 640 GB'lık modeli inanılmaz performanslı, tamamen sessiz ve serin. Performansı yüksek olan bu disklerden birimi alırsan RAID0 yapmadan da süper performans elde edebilirsin. Malum RAID0 çöktü mü gitti veriler.
  • Ben de katılıyorum çok fazla para verme 9800GX2'ye. Önce bir 8800GT sonra diğeriyle SLI olabilir. Benzer biçimde 9600GT SLI da olabilir. Haftaya yeniler geliyor GTX260 ve 280 ama çok pahalılar. HD4850 denedik ve çok iyi bulduk. Bence HD4850 ile CrossFire mükemmel bir yatırım olabilir. 2 x 200$
  • Ben Samsung'un tüm modellerinin ortalama üstü başarılı olduğunu düşünüyorum. Fiyat farkı çok düşük diye sana 22 altını pek önermem. Paran yetiyorsa ve HD1080 olsun diyorsan 24 ü de düşün.
  • NZXT'nin diğer kasalarına da bak bence epey iyi çalışmışlar derslerine.
  • 750 Watt PSU bence epey süre işini görür. Marka olarak ben Tagan, SilverStone, OCZ tavsiye ederim. Memnun kalacağın ürünler.

Mim. Müh. Görkem YILDIRIM, MCSE: Security 2003
PCnet Bilgisayar ve İnternet Dergisi Donanım / Teknoloji Yazarı
Alıntıyla Yanıtla
Eski 15.06.08, 19:51
Berkerden Kullanıcısının Avatar'ı
Üye

Berkerden'ın Donanımı

Yer: Çanakkale

P45 alsak yeterli olmaz mı? X38 ve X48 in getirileri nelerdir?

Bence ileride DDR3 e geçmenin mantığı yok. Ancak gelecekte sıfırdan bir sistem kurulursa DDR3 kullanılır. Çünkü şimdi DDR2 alıp daha sonra o kadar ram i atıp sıfırdan DDR3 almanın pek bir kazancı olacağını düşünmüyorum. Bu yüzden 4 slot a sahip bir anakarta 2x2gb yapmak mantıklı olur. İleride istenirse 6 veya 8 gb yapılabilir. Hız olarak en az 800mhz olabilir. İstenirse 1066 veya 1200 mhz lik modeller var. Bence 800mhz yeterli. Boşa para vermeye gerek yok. Nasıl olsa direk olarak getirisini göremiyoruz.

Ekran kartı konusunda ben de karar veremedim GTX280 olacak gibi gözüküyor.

Benim aklımda olanlar da yukarıda anlatılanlar gibi. Ancak 320 gb x 2 yerine 500gb x 2 yapman daha mantıklı. Fiyat uygunluğu o seviyeye indi.

Alıntıyla Yanıtla
Eski 15.06.08, 20:00
Görkem Yıldırım Kullanıcısının Avatar'ı
Yönetici

Görkem Yıldırım'ın Donanımı

Yer: Varşova

Duruma göre P45 de olabilir ama rütbe esasına göre X48 daha üstündür ve overclock vb için daha yatkındır. Ayrıca X serisi temelden CrossFire için tasarlandı. P serisindeki modeller P35 de olduğu gibi CrossFire için yan çözüm üretiyorlar.

Sabit disk olarak bence de artık 320 GB'ı geride bırakmaya başladık üst seviye sistemlerde. Elbette giriş seviyesine 250 GB bile önerebiliriz ama üst performanslı bir sisteme 2 x 500 GB çok yakışır.

Belleklerde 2 x 1 GB DDR2-800 önerdim. Şimdi Mushkin gibi çok kaliteli ve soğutuculu belleklerde bile fiyat düştü. İşte 2 x 1 GB DDR2-800 Mushkin bellek soğutuculu sadece 59$:

http://www.akortek.com/product_info....roducts_id=271

Bunu alsan ve ilerde DDR3 ucuzlayınca terfi etsen ne kadar zarar edersin şu güzelim belleklerden? 59$ a aldın ve böyle bir seti satsan kaça gider? Bence 30$ dan aşağı etmez DDR2 ayağa düşse bile. Zarar olur 30$. Halbuki şimdi 300$ verip DDR3 alsan 1 seneye bakarsın 100$'a inmiş aynısı ve 200$ zarar gibi. Bu sadece benim fikrim.