Tek Mesaj Görüntüle
Eski 29.06.08, 01:04
Görkem Yıldırım Kullanıcısının Avatar'ı
Görkem Yıldırım Görkem Yıldırım şu anda çevrimiçi.
Yönetici

Görkem Yıldırım'ın Donanımı

Yer: Varşova

Intel işini kendi hallediyor, fabrikaları var. AMD'nin de kendi fabrikaları var. Lakin bir alt üretim tekniğine geçmek o kadar kolay değil. Çünkü olay sadece az daha küçük transistör üretmekle bitmiyor.

CPU ya da GPU içindeki milyar civarı transistörün çalışma prensibinde akım girişi, akım çıkışı ve anahtarlama yolu var. Anahtarlama olunca girişten çıkışa bağlantı kuruluyor. Biz nasıl odaya girince ışığı yakmak için kapı yanındaki butona dokunuyoruz, transistörlerde de kapılar var ve akım geçişi başlıyor ve gerektiğinde duruyor.

Nm seviyesindeki inanılmaz küçük boyutlu transistörlerde kapıların sağlıklı işlemesi için uygun şartlar sağlanmalı. Boyut çok küçük olduğunda transistör içindeki kapılar o derece yakınlaşıyor ki çalışma sırasında takıntılar belirebiliyor. İletim sağlanması gerekirken sağlanmazsa ya da aksi olursa bu CPU ya da GPU hata verir.

65 nm için uygun düzen bulunup kurulmuş. Transistör yapısı ve üretim malzemesi seçilmiş. 45 nm olunca bir kez daha uygun malzeme ve biçim tespit ediliyor. Çok sayıda model deneniyor ve sağlıklı çalışma bulunana kadar Ar&Ge yapılıyor. Intel 45 nm işlemci üretimi için hafniyum hi-k kapıları geliştirdi.

Yani demek istediğimiz bu küçültme işlemi bir alt sınırdan sonra yeni teknoloji ve metod bulmayı gerektiriyor. Sadece üretim yapan fabrika aletlerini üst modele terfi etmek yetmiyor Şimdi tahminen Intel 32 nm için bir sürü deneme yapıyor ve hangisi sorunsuz çalışacak diye kafa yoruyor, zaman ve para harcıyor.

Mim. Müh. Görkem YILDIRIM, MCSE: Security 2003
PCnet Bilgisayar ve İnternet Dergisi Donanım / Teknoloji Yazarı

Alıntıyla Yanıtla