Tek Mesaj Görüntüle
Eski 15.06.08, 17:13
Emmett Brown Kullanıcısının Avatar'ı
Emmett Brown Emmett Brown çevrimdışı.
Yönetici

Emmett Brown'ın Donanımı

Yer: İstanbul

Merhaba. Oldukça kapsamlı yazmışsın. Öncelikle şunu belirteyim ki donanım mantığında değişen pek bir şey yok. Sadece gelişen var. Temal macunlar, fanlar herşey yine yerli yerinde duruyor. Sistemini kendin de monte edebilirsin, daha önceden yapmışsın pek zor gelmeyecektir. Onun kararını kendin ver. Oradaki personel mi daha iyidir sen mi? Adam macunu senin gibi özenli sürecek mi? Bunları düşün. Bence kendin topla. Overclock'a bulaşmaya bence de gerek yok.

İşlemci konusunda güzel bir tercih yapmışsın. Daha yükselirsen fiyatlar çok artıyor. Bu işlemci zehir gibi 12 MB önbelleği var. Bence en iyisi. E8 serisine düşersen önbellek miktarı da azalıyor. 6 MB'a düşüyor. Bence değiştirme. AMD de dört çekirdekli Phenom yaptı ama senin tercih edeceğin işlemci her şekilde daha üstün olacak buna emin ol. Anakart olarak Intel X48 ya da NVIDIA nForce 790i yonga setli anakartları tercih etmeye çalış. Asus, MSI ve Gigabyte oldukça iyidir. Ancak ben Asus ve MSI'ı daha çok seviyorum. MSI'da üstelik harici PCI Express bağlantılı X-Fi ses kartı da geliyor. Belki hoşuna gider. Ayrıca MSI'ın da Asus'un da sıvı soğutmaya uyumlu modelleri olabiliyor. Artık keyfine kalmış.

Windows Vista'ların 32 bit sürümlerinde 4 GB bellek kullanılamaz. Sistem tarafından 3.25 GB olarak kısıtlanır. Bu tamamen işletim sisteminin teknik yetersizliğinden ötürüdür. 64 bit'te artık her program tıkır tıkır çalışıyor. Çin malı çakma webcam ve kart okuyucun yoksa sürücü sorunu da yaşamazsın. Ben aylardır 64 bit kullanıyorum. Çok da memnunum. 4 GB bellek iyi fikir. Hem ilerde 8 GB falan yapsan bile 64 bit'te sorun çıkmaz. 32 bit'te ise istersen 16 GB tak yine 3.25 GB olarak çalışacak. O 3 GB olayı buradan geliyor. Boşu boşuna 4 GB alın demiyorlar para boşa gitmesin diye. Belleklerde OC yapmayacaksan ki yapmayacam diyorsun MHz konusuna pek takılma. İşlemcinle senkron çalışabilmeleri açısından 1600 MHz'lik bir 2 x 2 kit alman yeterli olacaktır. Kingston HyperX ve OCZ önerebilirim. Corsair de önerebilirim Dominator serisi ama biraz pahalılar. OC yapacağım diyorsan Corsair sanırım en iyisi olacak.

Sabit disk konusunda sana katılmıyorum. Aslınca bu sisteme 10 bin rpm'lik Western Digital Raptor'lardan bir RAID 0 yakışırdı ancak Seagate'ler şu an çok iyi performanstalar. Ben kendi makinemde 2 tane 250 GB'lık Seagate dikey kayıtlı diski RAID yaptım süper çalışıyorlar. Bu diskler tek plaka içerdiklerinden daha ince yapıya sahipler. Okuma yazma açısından da Raptor ile arada neredeyse hiçbir fark yok. 90 MB okuma değeri görebiliyorlar. Bu mühtiş. 2 ya da 4 diskle RAID 0 yap derim. Ayrıca depolama için de harici bir sabit disk al. Ekran kartına verecek cevabım kısa. Biraz bekle NVIDIA ve ATI yeni modelleri dökecekler. Ekran kartı almak için kötü zaman şimdi. LCD konusunda 24 inç Full HD bir monitör fena olmaz. Philips ve BenQ'ya bir göz gezdir derim. Bahsettiğin kasalar gerçekten başarılı. Özellikle NVIDIA kasayı al derim ben. Hatta ekran kartını ve anakartı da NVIDIA al ki tam takım olsun. Güç kaynağı olarak da artık 1000W ürünler pek pahalı değil. Onlara da bir göz atabilirsin. Modellere karar verme konsunda yardımcı olabiliriz.

Alıntıyla Yanıtla